Σάββατο, 07 Σεπτεμβρίου 2013 13:36

Εργομετρικά στον ΑΟ Πάρου. Συνέντευξη του Αντώνη Βανταράκη στο sport cyclades

Σε μία πρωτοποριακή για τα δεδομένα του τοπικού ποδοσφαίρου, αλλά συνάμα και ουσιαστική κίνηση προχώρησε η διοίκηση του ΑΟ ΠΑΡΟΥ.

Προσκάλεσε τον προπονητή φυσικής κατάστασης κ. Αντώνη Βανταράκη, ο οποίος φιλοξενήθηκε στο νησί για ένα τετραήμερο, με αποστολή να υποβάλλει σε εργομετρικά τέστ το ποδοσφαιρικό τμήμα και σε συνεργασία με τον Τάκη Τριανταφυλλάκο να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα, για μια πιο ολοκληρωμένη και αξιόπιστη βελτίωση της φυσικής κατάστασης των ποδοσφαιριστών.

Τι είναι όμως τα περίφημα εργομετρικά, ποιός ο ρόλος τους, πότε πρέπει να γίνονται και ποια τα συμπεράσματα του ειδικού για το επίπεδο των παιδιών;

alt

Για όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Βανταράκη και θα σας μεταφέρουμε τα πολύ ενδιαφέροντα που μας είπε.

 

-Κύριε Βανταράκη καλώς ήλθατε στο νησί μας, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε πρώτα τι ακριβώς περιλαμβάνουν τα εργομετρικά τέστ:

«Με πολλή χαρά ταξίδεψα στην Πάρο, ιδιαίτερα για την ομάδα του Τάκη Τριανταφυλλάκου, με τον οποίο συνεργαζόμαστε πολλά χρόνια και γνωρίζω πολύ καλά την φιλοσοφία του και το πάθος του για την δουλειά του.

Ξεκινήσαμε με λιπομέτρηση και κάποιες ασκήσεις για να διαπιστώσουμε τον βαθμό αντίληψης του χώρου από τα παιδιά.

Ακολούθησαν οι δοκιμασίες αξιολόγησης της φυσικής κατάστασης πάνω στην ταχύτητα, την αναερόβια ικανότητα-αντοχή, την αερόβια ικανότητα -αντοχή, την ευκινησία και την πνευματική αντίδραση σε συνθήκες κόπωσης.

Οι εξειδικευμένες αυτές δοκιμασίες, στηρίζονται σε πρωτόκολλα ειδικά και μόνο για το ποδόσφαιρο»

proponisi-aop-6-9-2013-2

-Πείτε μας για τη σημασία τους και το ρόλο που παίζουν στις προπονητικές αποφάσεις:

«O κάθε προπονητής έχει καθαρή άποψη για τις τεχνικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών του. Οι δικές μας πληροφορίες, από τα αποτελέσματα των εργομετρικών του προσδιορίζουν τη δυνατότητα του παίκτη να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης για την οποία προορίζεται.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο η κάθε θέση έχει τις απαιτήσεις της σε ότι αφορά στα τρεξίματα, τα σπρίντ, τις επιστροφές, τη δύναμη.

Υπάρχουν ποδοσφαιριστές με πολύ καλό το τεχνικό κομμάτι, αλλά τα εργομετρικά τους δείχνουν ότι μπορούν μόνο για ορισμένα λεπτά. Αυτοί διαχειρίζονται διαφορετικά από τους προπονητές τους, που πολλές φορές τους χρησιμοποιούν για συγκεκριμένο χρόνο η σε διαφορετική θέση.

Συμβαίνει και το αντίθετο.

Έχω παράδειγμα ποδοσφαιριστή με τρομερές αθλητικές επιδόσεις, μιλάμε για παιδί που έκανε 50 δευτερόλεπτα τα 400 μέτρα και 11 δευτερόλεπτα τα 100, όμως το τεχνικό του κομμάτι υστερούσε, ήταν πολύ μέτριο. Εκεί επενδύεις με υπομονή και σχέδιο και κάποια στιγμή ο παίκτης προσαρμόζεται και η ομάδα ωφελείται από τα προσόντα του.»

 

-Ας έλθουμε στα δικά μας. Τι εικόνα πήρατε από τα παιδιά.

«Είχαμε καλά και ενθαρρυντικά αποτελέσματα.

Υπάρχουν 4 παιδιά, που με άφησαν έκπληκτο, καθώς οι μετρήσεις τους είναι για επαγγελματικές κατηγορίες.

Το πολύ θετικό όμως αφορά τους πιτσιρικάδες που σε γενικές γραμμές είναι σε καλό επίπεδο και βέβαια έχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης.

Θα πρέπει οι ίδιοι να το καταλάβουν και να μην σταματήσουν την προσπάθεια.

Η διατροφή τους είναι πολύ σημαντική, τους δώσαμε διατροφολόγιο, από το οποίο δεν λείπει τίποτα. Μπορούν να βάλουν κάποιες βασικές αρχές στο φαγητό τους, χωρίς στην ουσία να στερηθούν κάτι. Επιλέξαμε να κάνουμε τώρα τις μετρήσεις και όχι στην αρχή της προετοιμασίας, γιατί είχαν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες απραξίας. Υπολογίζουμε ότι σε 4-5 μήνες που θα τους επαναλάβουμε τα τεστ, να είναι ακόμα καλύτεροι»

 

-κ. Βανταράκη, σας ευχαριστούμε πολύ, θέλετε να προσθέσετε κάτι άλλο;

«Θέλω να στείλω ένα μήνυμα για το πως πρέπει να προσεγγίζουμε το ποδόσφαιρο.

Πάντα και σε όλα τα επίπεδα, επαγγελματικά η ερασιτεχνικά, το πρώτο ζητούμενο και ο πρώτος στόχος είναι να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε το άθλημα.

Όταν το καταφέρουμε, όλα γίνονται καλύτερα και μπορούμε να βελτιωθούμε και να διεκδικούμε τους στόχους μας.»

Σας ευχαριστώ και θα τα ξαναπούμε!

proponisi-aop-6-9-2013-3

 

Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Copy of Peach Minimal Perfect Skin Skincare Flyer

RODOS TOYRNOYA

BETARADES 300X250

Σχολιάστε το άρθρο

© 2004 - 2024 All Rights Reserved. | Φιλοξενία & Κατασκευή HostPlus LTD

hostplus 35

0
Shares